Ostatnio dodano:

Olej z nagietka lekarskiego

Charakterystyczne pomarańczowo-żółte kwiatki nagietka maceruje się w oliwie z oliwek albo oleju sojowym. Do maceratu można dodać witaminę E. Główne składniki oleju to karoten i pewne ilości olejku eterycznego. Olej z nagietka lekarskiego stosuje się w pielęgnacji skóry szorstkiej, suchej, łuszczącej się i pękającej. Może być stosowany również w pielęgnacji niemowląt, albo jako dodatek do kremów ochronnych. Pomaga poprawić ukrwienie, rozgrzewa skórę i ogranicza jej zapalenia. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, dezynfekująco i kojąco dla skóry.

Olej z alg

Ten zielonkawy olej o morskim, świeżym zapachu powstaje w wyniku macerowania alg w oleju sojowym. Jego trwałość jest stosunkowo krótka, więc przeważnie bywa sztucznie konserwowany.

Continue reading 29.05.2007. 11:25

Aloe vera

W kosmetyce stosuje się aloe vera w postaci posiekanych drobno liści rośliny, macerowanych w oleju sezamowym, czasem sojowym albo rzepakowym. Macerat ma neutralny zapach i kolor jasnożółty.

Continue reading 28.05.2007. 08:49

Olej sezamowy

olej sezamowyOlej sezamowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych. Kolor - ciemnożółty, do brązowego, zapach i smak łagodne, lekko orzechowe. Stosuje się go w kuchni chińskiej, przede wszystkim jako dodatego do sałatek i gotowania (nie powinno się go ogrzewać do temperatury wyższej niż 70 stopni). Stosowany w ten sposób pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz hamuje syntezę i wchłanianie cholesterolu.

Continue reading 25.05.2007. 11:51

<< First < Previous [2 / 2] Next > Last >>