Olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni tłoczy się na zimno. Posiada ciemny zielono-brązowy kolor oraz orzechowy smak i zapach. 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego ponad połowa to kwasy nienasycone wielokrotnie.
W kosmetyce szczególnie polecany do skóry suchej, łuszczącej się, dojrzałej. Stosowany jest do wygładzania zmarszczek, likwidacji rozstępów oraz jako składnik olejków do masażu, peelingów i kremów. Posiada właściwości natłuszczające, nawilżające i wygładzające. Duża zawartość potasu sprzyja oczyszczaniu i rozjaśnianiu skóry.