Ostatnio dodano:

Olej sezamowy

olej sezamowyOlej sezamowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych. Kolor - ciemnożółty, do brązowego, zapach i smak łagodne, lekko orzechowe. Stosuje się go w kuchni chińskiej, przede wszystkim jako dodatego do sałatek i gotowania (nie powinno się go ogrzewać do temperatury wyższej niż 70 stopni). Stosowany w ten sposób pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz hamuje syntezę i wchłanianie cholesterolu.

W kosmetyce stosuje się go jako olejek do ciała, masażu i kąpieli. W mleczkach i kremach do cery suchej, dojrzałej, mieszanej, wrażliwej i słabo ukrwionej. Bywa również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, o faktorze 3 do 4. Olej z sezamu ma właściwości rozgrzewające i oczyszczające organizm, reguluje także działanie gruczołów łojowych. Ajurweda zaleca masaż całego ciała olejem sezamowym, przez co mamy jej nadać blask i gładkość jedwabiu, a organizm ma być odtruty.

Skład: 14% nienasycone kwasy tłuszczowe, 41-43% kwas olejowy, 41-43% kwas linolowy, 9-10% kwas palmitynowy, 5-6% kwas stearynowy, 0,5% kwas linolenowy.

25.05.2007. 11:51