Ostatnio dodano:

Chrzan

W kosmetyce stosuje się krojony chrzan moczony w mleku. Powstałą w ten sposób substancją należy przemywać skórę. Sok chrzanu zmieszany z białym octem bywał stosowany do wybielania piegów.

Continue reading Comments (0) 06.05.2008. 01:18

Trybula ogrodowa

Trybula ogrodowa stosowana jest w kosmetyce w postaci maseczki bądź naparu. Posiada właściwości oczyszczające skórę, nadaje jej również elastyczność i przeciwdziała powstawaniu zmarszczek.

Comments (0) 06.05.2008. 01:14

Lippia trójlistna

Liście lippi trójlistnej należy macerować w oleju migdałowym, po czym stosować do masaży, również w połączeniach z lawendą i rozmarynem. Olejek ów stosuje się do wyrobu kremów i lotionów. Można również sporządzać napary, stosowane przy obrzękach wokół oczu poprzez nakładanie na powieki nasączonych naparem gazików na około kwadrans. Napar można również dodawać do kąpieli.
W celu zmiękczania i odświeżania skóry stosuje się ocet kwiatowy.

Comments (0) 06.05.2008. 00:13

Liście aloesu

Sok z liści aloesu zwyczajnego stosowany jest w kremach nawilżających, szczególnie do tych stosowanych do nawilżania skóry. W szamponach łagodzi swędzenie suchej skóry głowy. W przypadku płynów do opalania działa kojąco na poparzenia słoneczne.

Comments (0) 06.05.2008. 00:09

Peeling kawowy, maseczka cynamonowa i inne

Zdrowe życie - dla siebie i innych
autorem artykułu jest tomek zieliński

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać o tym, jak wielkim problemem jest zanieczyszczenie środowiska. Powstaje ono głównie, a może włącznie dzięki nam, ludziom, dzięki naszej nieodpowiedzialności, bezmyślności i braku edukacji dotyczącej ochrony środowiska. A okazuje się, iż wystarczą drobne zaledwie zmiany w naszym życiu, by przysłużyć się zarówno ochronnie naszej planety, jak i naszemu zdrowiu.

Continue reading 04.01.2008. 15:13

Olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni tłoczy się na zimno. Posiada ciemny zielono-brązowy kolor oraz orzechowy smak i zapach. 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego ponad połowa to kwasy nienasycone wielokrotnie.

W kosmetyce szczególnie polecany do skóry suchej, łuszczącej się, dojrzałej. Stosowany jest do wygładzania zmarszczek, likwidacji rozstępów oraz jako składnik olejków do masażu, peelingów i kremów. Posiada właściwości natłuszczające, nawilżające i wygładzające. Duża zawartość potasu sprzyja oczyszczaniu i rozjaśnianiu skóry.
<< First < Previous [1 / 2] Next > Last >>